منطق فازی چیست؟
حتماً بارها شنیده اید که کامپیوتر از یک منطق صفر و یک تبعیت می کند. در چارچوب این منطق، چیزها یا درستند یا نادرست، وجود دارند یا ندارند. اما انیشتین می گوید: "آن جایی که قوانین ریاضیات (کلاسیک) به واقعیات مربوط می شوند، مطمئن نیستند و آنجا که آن ها مطمئن هستند، نمی توانند به واقعیت اشاره داشته باشند."
هنگامی که درباره درستی یا نادرستی پدیده ها و اشیایی صحبت می کنیم که در دنیای واقعی با آن ها سروکار داریم، توصیف انیشتین تجسمی است از ناکارآمدی قوانین منطق کلاسیک در علم ریاضیات. از این رو می بینیم اندیشه نسبیت شکل می گیرد و توسعه می یابد. در این مقاله می خواهیم به اختصار با منطق فازی آشنا شویم. منطقی که دنیا را نه به صورت حقایق صفر و یکی، بلکه به صورت طیفی خاکستری از واقعیت ها می بیند و در هوش مصنوعی کاربرد فراوانی یافته است.
دکتر لطفی زاده ارائه دهنده منطق فازی
ریاضیات فازی یک فرا مجموعه از منطق بولی است که بر مفهوم درستی نسبی دلالت می کند. منطق کلاسیک هر چیزی را براساس یک سیستم دوتایی نشان می دهد ( درست یا غلط ¸صفر یا یک¸سیاه یا سفید) ول یمنطق فازی درستی هر چیزی را با یک عدد که مقدار آن بین 0 یا 1 است نشان می دهد . مثلا اگر رنگ سیاه را عدد صفر و رنگ سفید را عدد یک نشان دهیم آن گاه رنگ خاکستری عددی نزدیک به صفر خواهد شد.
در سال 1965 دکتر لطفی زاده نظریه ی سیستم های فازی را معرفی کرد. در فضایی که دانشمندان علوم مهندسی به دنبا ل روش ها ی ریاضی برای شکست دادن مسا ئل دشوارتر بودند نظریه ی فازی به گونه ای دیگر از مدل سازی اقدام کرد . منطق فازی معتقد است که ابهام در ماهیت علم است . بر خلاف دیگران که معتقدند که باید تقریب ها را دقیق تر کرد تا بهره وری افزایش یابد لطفی زاده معتقد است که باید به دنبال ساختن مدل هایی بود که ابهام را به عنوان بخشی از سیستم مدل کنند در منطق ارسطویی یک دسته بندی درست ونادرست وجود دارد تمام گذاره ها درست یا نادرست هستند . بنابرین جمله ی (هوا سرد است ) .درمدل ارسطویی اساسا یک گذاره نمی باشد چرا که مقدار سرد بودن برای افراد مختلف متفاوت است واین جمله اساسا همیشه درست یا همیشه نادرست نیست.در منطق فازی جملات هستند که مقداری نادرست ومقداری درست هستند.
منطق فازی می تواند پایه ریز بنیانی برای فناوری جدیدی باشد که تا کنون هم دستاوردهای فراوانی داشته است.
کاربردها : از منطق فازی برای ساخت کنترل کننده هابی لواز م خانگی از قبیل ماشین رختشویی و یخچال ها استفاده می شود. کاربرد اساسی آن تشخیص حوزه ی متغیرهای پیوسته است.
به عنوان مثال : یک انسان در نور کافی قادر به درک میلیونها رنگ می باشد .ولی یک روبات چگونه می تواند این تعداد رنگ را تشخیص دهد؟
از کاربردهای دیگر منطق فازی می توان به کاربرد این علم در صنعت اتومبیل سازی ( در طراحی سیستم ترمز SAB وکنترل موتور برای به دست آوردن بالاترین راندمان قدرت ) در طراحی بعضی از ریزپردازنده ها و طراحی دوربین های دیجیتال اشاره کرد.